Новини


Срокът за кандидатстване във второто издание на конкурса за кратко видео на тема ''Медийната грамотност е…'', се удължава до 19 юли

Срокът за кандидатстване във второто издание на конкурса за кратко видео на тема „Медийната грамотност е…“, организиран Коалиция за медийна грамотност, се удължава до 19 юли.

 

Как да участвате?

 

Желаещите да участват трябва да са възраст между 14 – 35 години. Каним ви да провокирате знанията и въображението си и да създадете видео с дължина не повече от 35 секунди, в което да споделите вашата визия по темата медийна грамотност. Търсим видеа, които съчетават творчески подход към темата с практични съвети към аудиторията. Разкажете ни не само какво е медийна грамотност на теория и защо е важна, но и как да развиваме уменията си.

 

Авторите на трите най-добри видеа ще получат награда под формата на оборудване/ техника по техен избор на стойност 1 100 лв.

 

Как да оценим достоверността на медиен материал? Как разбираме, че един източник не е надежден? Как да използваме социалните медии отговорно? Какви са рисковете от това да споделяме непроверена информация онлайн? Как ставаме жертва на собствените си предразсъдъци и пристрасия? Как формираме представите и вярванията си чрез взаимодействието с медийно съдържание? Защо медиите заемат централно място и играят важна роля в живота ни и за обществата ни? Това са само част от примерните въпроси, на които може да отговорите в своите видео материали.

 

Няма сценарий, към който трябва да се придържате – използвайте въображението си, за да представите посланието си по най-добрия начин. Видеото може да е както с игрално действие, така и анимационно или комбинация от няколко техники. Участието в конкурса може да бъде както самостоятелно, така и от група от няколко души, но на наградата за такава кандидатура е една. Видеото не трябва да е било публикувано другаде до момента на обявяване на печелившите. Видеото трябва да е на български език.

 

За идеи и вдъхновение можете да разгледате материалите в раздел Ресурси в официалния сайт на Коалицията за медийна грамотност gramoten.li, а също и видеата на участници в предишното издание на конкурса от 2023 г.

 

Готовото видео съхранете в WeTransfer и ни изпратете с линк на мейл Info@gramoten.li до 19 юли, като не забравите да посочите имената си и тел. номер за връзка.

 

Подробностите за наградата и официалните условия на конкурса можете да видите в сайта ни тук.

 

Видеоконкурсът се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за малки грантове към Посолството на САЩ в България в рамките на кампанията „Дни на медийна грамотност 2024”.

 

''Летни усмивки''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„7-те най-(не)известни библиотекари в историята“

 

 
     
 
     
 
     
 

 

 

11 май
Ден на библиотекаря
 
„Библиотечни бисери“ - детски „бисери”, събрани при обслужване в библиотеката
 
   
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

 

 

 

„За вас, деца любими”

 

130 години от рождението на Елисавета Багряна (1893-1991)

 

   
     
 
     
 
     
 

 

 

 

КАКВО Е ДА СИ ИНФЛУЕНСЪР?

 

 

 

   
   
   
   

 

 

 

 

 

 

175 години от рождението на Христо Ботев

(6 януари 1848 - 1 юни 1876)

 

 

   
 
 
   
   

 

 

 

 

 

 

ПРОЕКТЪТ „КНИЖНО ЛЯТО” НА РБ „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ”

Е СЪФИНАНСИРАН ПО ПРОГРАМА „КУЛТУРА” НА ОБЩИНА ГАБРОВО

 

Габровската регионална библиотека за пореден път спечели финансиране по Програма „Култура 2022” на Община Габрово. Целта на проект „Книжно лято – букви, думи и знаци“ е запознаване на деца и младежи с атрактивни начини за изписване на букви, знаци и думи чрез различни събития - арт-ателиета, игри с думи, литературно четене, демонстрация на калиграфия, които ще проследят появата на нашата писменост, развитието на буквите и писмената реч, усъвършенстването на писмената култура на българите и знаковите исторически моменти в този процес, който продължава и днес, и е от непреходно значение за просперитета на всяка човешка общност.

 

Проектът е с широка обществена и социална насоченост, обхваща голям диапазон целеви групи, а преките участници в него ще бъдат деца, ученици, младежи, доброволци – представители на местните общности. Инициативите са насочени към малки и големи, към децата, но също и към техните братя и сестри, към техните родители, учители, приятели и близки.  

 

Чрез участието си в ателиета по краснопис, рисуване на букви върху камък, бродиране на букви, забавни игри и кръстословици с думи, специална книжка за оцветяване, по естествен начин чрез творчество и игри участниците ще се запознаят с книжовната култура от появата на ръкописната книга до първите печатни български книги и ролята на старобългарски и възрожденски книжовници в този процес. Ще се насладят на изкуството на ръкописната книга – калиграфски текстове и украса. По проекта ще бъде отпечатана книжка за оцветяване с интересни заглавки на българските букви от ръкописи и първи печатни издания в България.

 

Ще бъдат подпомогнати деца и възрастни бежанци от Украйна да се запознаят с българските букви и българския език по интересен и атрактивен начин. Ще бъдат привлечени нови публики и отделни лица, които обичайно не участват активно в културния живот на града и не използват или много рядко потребяват библиотечни услуги.

 

В заключителната част ще бъде представена изложба на Маргарита Иванова  - калиграфия на старобългарски текстове върху пергамент с демонстрация на процеса на изписване.

 

Партньори по проекта са Художествена галерия „Христо Цокев“, Регионален исторически музей – Габрово, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово.

 

Ателиетата започват на 6 юли 2022 г. с художествено ателие по краснопис в беседката зад основната сграда на библиотеката, 10 ч. Ще бъдат представени различни начини за изписване на букви в ателие на открито край библиотеката. Доброволци участват с препис на текстове от „Неделник“-а на Софроний Врачански – първата печатна книга на български език.

 

8 юли Литературно четене „Силата на писменото слово“ с откъси от старобългарски и възрожденски книжовни източници. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Екипът и потребителите на социалната услуга на ДЦПЛУ - Габрово и доброволци участват в литературното четене.

 

 

13 юли. Художествено ателие на открито за рисуване на букви – заглавки и винетки, върху камък. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Деца и младежи, доброволци рисуват върху подходящи каменни късове букви от българската азбука.

 

3 август. Арт-ателие на открито „Магията на буквите в шевица“. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Изработване на бродерия с различни образци от букви.

 

10 август - Пъзел от забавни игри и кръстословици с думи – „Огърлица от думи“, „Образуване на антоними“, „Допълни изречението“, „Ставаш ли за писател“, „Известни български книжовници“. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Разделени в отбори  и индивидуално участниците ще се състезават и ще демонстрират знания и умения в познаването на историята на българската писменост и книжовната ни култура.

 

Завършващото събитие на проекта е на 19 август 2022 г.  В ХГ „Христо Цокев” ще бъде експонирана изложба калиграфия на художничката Маргарита Иванова с демонстрация на калиграфско изписване на старобългарски текстове върху пергамент.

 

 

Проектът е на обща стойност 4290 лв., от които 1300 лв. собствен принос.

 

 

 

 

 

 

„Читател на годината 2021”

в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”


На 10 януари 2022 г. от 15.00 ч. в Читалня „Хуманитарни науки” на Габровската регионална библиотека се състои кратка церемония за награждаване на най-активните читатели от всички възрасти за изминалата 2021 година. Наградите „Читател на годината” се връчват за седми пореден път.

 

 

Читател на годината 2021 във възрастовата категория до 14 години е Марина Иванова Дикова, само на 7 години, първокласничка, но много верен читател от невръстна възраст на Детски отдел на библиотеката заедно със своята майка. Сега, когато вече може и сама да чете, тя излиза на първо място с 239 четени книжки през годините. На второ място е 4-годишният Теодор Цветомиров Ненов! чудесен малчуган, разбира се, всичко още не е това точно, макар да е научил буквите от азбуката, но е много голям фен на четенето, книгите и библиотеката и според неговата майка това е най-интересното и любимото негово занимание – мама да му четете колкото може повече…Заети и прочетени от този тандем книги са 177. Третото място заема Лъчезара Петкова Цветкова, на 13 години, с прочетени 143 книги за 2021 година,

 

 

В категорията на „възрастните” читатели, над 18 години, приза „Читател на годините” получава Мирослав Пантев Пантев – политолог и автор на няколко книги с историческо-обществена тематика, прочел 239 книги от всички области на знанието.

 

На второ място е Ирена Петрова Христова със 177 четени книги, а трето място заема Лидия Петрова Еленкова, със 143 заглавия от света на художествената литература – ​​световна и българска.

 

  

 

Директорът на библиотеката Савина Цонева поздрави носителите на наградите „Читател на годината”. Всеки от тях получи грамота и предметна награда, както и талон за безплатна регистрация за библиотечни услуги при изтичане на срока на читателската му карта.

 

  

 

Библиотечният екип благодари на своите верни читатели и пожелавам здраве и успех за всички и през новата 2022-ра година!

 

Церемонията по награждаването бе проведена при спазване на необходимите противоепидемични мерки за защита от Ковид.

 

Библиотеката е близо до своите потребители ежедневно и остава активно място за социален и културен живот и в трудните времена на пандемията.

 

 

 

 

 

 

Електронни ресурси в помощ на бежанците от Украйна

 

 

  Безплатни електронни детски книги на украински
      
  Аудио приказки за деца ''Лисиците четат'' - Забавен подкаст за деца (2-7 г.) и родителите им

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

................................................................ .............................................................. .......................................................... ................................................................ ................................................ .. ................................................................ ............................................................ ..................

 

 

 

 


 

САЙТ НА РБ ГАБРОВО            ДЕТСКИ ОТДЕЛ            НОВИНИ            КОНТАКТИ                  Facebook     

 

 

 

 

 

 

Регионална Библиотека "Април-Палаузов" - Габрово
Прима-Софт ООД