Събития


 

Пъзел от забавни игри и кръстословици с Павлина Велева

 

 

Разделени в отбори и индивидуално участниците ще се състезават и ще демонстрират знания и умения в познаването на историята на българската писменост и книжовната ни култура чрез игри и кръстословици - „Огърлица от думи“, „Образуване на антоними“, „Допълни изречението“, „Ставаш ли за писател“, „Известни български книжовници“.


Събитието е по проект „Книжно лято – букви, думи и знаци”, съфинансиран по Програма „Култура 2022” на Община Габрово.

 

Беседката зад основната сграда на библиотеката

 

 

 

ГРАФИК НА  АТЕЛИЕТАТА ПО ПРОЕКТА „КНИЖНО ЛЯТО” НА РБ „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ”

 

Ателиетата започват на 6 юли 2022 г. с художествено ателие по краснопис в беседката зад основната сграда на библиотеката,      10 ч. Ще бъдат представени различни начини за изписване на букви в ателие на открито край библиотеката. Доброволци участват с препис на текстове от „Неделник“-а на Софроний Врачански – първата печатна книга на български език.

 

8 юли - Литературно четене „Силата на писменото слово“ с откъси от старобългарски и възрожденски книжовни източници. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Екипът и потребителите на социалната услуга на ДЦПЛУ - Габрово и доброволци участват в литературното четене.

 

 

13 юлиХудожествено ателие на открито за рисуване на букви – заглавки и винетки, върху камък. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Деца и младежи, доброволци рисуват върху подходящи каменни късове букви от българската азбука.

 

3 август. Арт-ателие на открито „Магията на буквите в шевица“Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Изработване на бродерия с различни образци от букви.

 

10 август - Пъзел от забавни игри и кръстословици с думи – „Огърлица от думи“, „Образуване на антоними“, „Допълни изречението“, „Ставаш ли за писател“, „Известни български книжовници“. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Разделени в отбори  и индивидуално участниците ще се състезават и ще демонстрират знания и умения в познаването на историята на българската писменост и книжовната ни култура.

 

Завършващото събитие на проекта е на 19 август 2022 г.  В ХГ „Христо Цокев” ще бъде експонирана изложба калиграфия на художничката Маргарита Иванова с демонстрация на калиграфско изписване на старобългарски текстове върху пергамент.

 

  

 

 

 

 

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

започва с „Пиратски приключения” за Деня на детето

 

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви юни - Деня на детето.

 

Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

 

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище. За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

 

Играта ще се развихри на открито, в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10 и 12 часа на 1 юни 2022 година.

 

  

 

Заповядайте – нека се забавляваме заедно в Деня на детето!

 

 

 

 

 

12 май

 

„Големи мисли от малки книжки“ -  цитати от детски класически книги

 

 

  
     
 
     
 
     
 
     
 


 

 

 

 

 

  
     
 
     
 

 

 

 

„Чудни компютърни факти” – невероятни факти за компютъра по книгата

„100 любопитни неща.Числата и компютрите“

 

  
     
 
     
 
     
 
     
 

 

 

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

 

 

  
     
 
     
 
     
 
     
 

 

15 януари

 

140 години от рождението на Алън Милн /1882 - 1956/ -  10-те най-ценни съвет на Мечо Пух“ - цитат от популярната детска книга „Мечо Пух“.  

 

Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов'', Детски отдел. Витрина във Филиал 3

 

 

   
     
 
     
 
     
 
     
 

 

 

28 януари

 

„Тихо се сипе първият сняг“ - зимни четения по повод 100 години от рождението на Цветан Ангелов (1922-1982). Автор на текста на детската песничка „Тихо се сипе първият сняг“.

 

Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов'', Детски отдел, 13:00 ч.

 

 

Съгласно актуалните към момента противоепидемични мерки – при необходимост онлайн.


 

 

   
     
 
 
     
 

 

 

 

 

  
     
 
     
 

 

24 ноември –

195 години от рождението на Карло Колоди

Представяне на откъси от книгата: "Приключенията на Пинокио"

 

 
      
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

 

 

  
     
 
     
 

 

 

През месец август

 

13 август 2021 г.

 

„През нашите очички” - витрина в Детски отдел по повод 135 години от рождението на Дора Габе (1886-1983) - българска писателка и преводачка .

 

 

 

На 16 август 2021 г.

 

 

„Чудно нещо” - литературно четене на избрани стихотворения и разкази за деца от Дора Габе по повод 135 години от рождението й . Детски отдел, 10:00 ч.

 

 

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ, СПАЗВАЙТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ!

 

ПОСЕЩАВАЙТЕ БИБЛИОТЕКАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С МАСКА!

 

СПАЗВАЙТЕ ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ !

 

 

Обслужването на читатели в Детски отдел, филиала и Заемната за възрастни става при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на дистанция най-малко от 1,5 м. В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели.

 

Максималният брой на посетителите, които могат да присъстват едновременно в залите е двама, като времетраенето на престоя  е до ½ час. Всички читатели са длъжни да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба.

 

Възможността за заемане на книги след предварителна заявка оставаЗаявката може да бъде направена по телефон, имейл, или на място. Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог https://ilib.libgabrovo.com/ за избор на конкретни заглавия и онлайн услугата „Моята библиотека” за заявка на литература и презаписване на заети документи. До края на извънредната епидемична обстановка заявките са безплатни.

 

 

Обслужването на потребители в отдел „Краезнание”, читалните и отдел „Изкуство” става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място. В тези отдели се допуска по един посетител като времетраенето на престоя му е до 1 час.

 

Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в  библиотеката и ползването на текущи периодични издания.  Другите библиотечни услуги (предоставяне на писмена библиографска и фактографска информация, ретроспективни библиографски издирвания, доставка на библиотечни документи от страната и чужбина, копиране, сканиране, разпечатване, ламиниране и пр. се предоставят възмездно според утвърдения  ценоразпис на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” – Габрово.

 

Не се допуска посетители извън зоните за обслужване.

 

Не се опитвайте да дезинфекцирате книги и други библиотечни документи!

 

Не се препоръчват течни дезинфектанти – те уреждат библиотечните документи.

 

 

Благодарим Ви за разбирането!

 

 

УНИЦЕФ стартира кампания „Моят глас е важен“,

за да се чуе мнението на децата и младежите в България по значимите за тях въпроси.

 

 


 

САЙТ НА РБ ГАБРОВО            ДЕТСКИ ОТДЕЛ            НОВИНИ            КОНТАКТИ                  Facebook     

 

 

 

 

 

 

Регионална Библиотека "Април-Палаузов" - Габрово
Прима-Софт ООД